Rots en plant

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Mogelijkheden

Mogelijkheden met rotsplanten.

Op zich bloeien rotsplanten niet heel erg lang, meestal twee weken tot een maand, maar door de diversiteit en het feit dat rotsplanten niet veel plaats innemen, kan je een bloeiperiode hebben van februari tot eind oktober. Het merendeel van de rotsplanten bloeit echter tijdens de lente, wat heel spectaculair kan zijn. Zie hieronder deze Phlox Subulata. Deze Phlox is natuurlijk geen schoolvoorbeeld van een rotsplant die niet veel plaats inneemt, ha ha. Wel spectaculair en de Phlox staat er wel al 13 jaar.

Bovendien zijn alpenplanten bijna altijd groenblijvend, slechts weinige soorten verliezen hun blad tijdens de winter (of de zomer, zoals bloembollen). Daarom zijn ze het hele jaar door mooi door hun grasgroene, rode of grijze, soms behaarde bladeren, alle tinten zijn mogelijk.

Rotsplanten hebben een speciale verhouding met rotsen of stenen. Niet alleen kunnen ze er perfect in groeien, ze hebben steentjes ook nodig in het grondmengsel waar ze in groeien voor hun onontbeerlijke nood aan drainage. Rotsplanten die onder hun bladeren een laagje stenen liggen hebben, zullen veel minder gaan rotten, omdat de steentjes zorgen voor verluchting en een constant contact van de plant met grond die met water verzadigd is, verhinderen. Stenen zorgen ook voor een isolerend effect, zowel tegen koude als warmte. Een ander voordeel is de onderdrukking van onkruid en niet te vergeten de decoratieve waarde.

In tegenstelling tot wat je zou denken na mijn uiteenzetting over de moeilijke soorten uit hoogste regionen van de bergen, zijn heel wat rotsplanten niet zo moeilijk, mits je een goede drainage en standplaats in acht neemt. Ik heb een grote rotstuin, sinds 1998. Daarin staan moeilijke gasten, maar het grootste gedeelte makkelijke soorten die zich dan nog eens uitzaaien ook. Verschillende soorten Dianthus (anjer), Erinus alpinus, Aehionema grandiflora, Iberis sempervirens, Draba bruniifolia, Penstemon hirsutus var. pygmaeus, Erigeron vagus, Aubrieta, Aquilegia flabellata Mini Star, zijn hiervan een voorbeeld. Zie hieronder de grote rotstuin, volledig aangelegd met 55 ton rode marmerrots. Omtrek 100 meter, hoogte 4 meter.

Dit is een rotstuintje, aangelegd met verschillende soorten stenen.

Hierna wat foto's van een nieuw, speciaal aangelegd, klein rotstuintje, bestaande uit zandstenen. Niet zo groot, ca 1 m². In dit rotstuintje staat het overgrote gedeelte van de planten in de stenen zelf. Het is op op zo een manier geconstrueerd dat er een maximale oppervlakte ontstaan is voor het beplanten van de stenen zelf. De grond die er onder zit heeft als belangrijkste taak, de stenen vochtig te houden. Daarom zit ten minste 1 derde van de rechtopstaande stenen in het grondmengsel. Door cappilaire werking stijgt het vocht in de steen naar boven, zodat de planten op die manier voldoende water krijgen. Kijk zelf maar, de planten in de stenen staan er slechts 1 jaar in en nu al is er een redelijke bloei. Hieronder Saxifraga 'Anne Beddall', schoon hé, al groeiend in die steen. En wacht maar tot volgend jaar voor nog meer bloei !

Een ander ideale manier om kleinoden als rotsplanten te laten groeien en bloeien is gebruik maken van een trog :

Hier heb ik een nieuwe bestemming gegeven aan een oude, betonnen goot die ooit diende voor de afwatering van een serre. Ik heb ze volgeplant met mijn favoriete soort rotsplanten : Porophyllum Saxifraga's.
Dit is een foto van begin april 2012 met heel wat mooie bolletjes Saxifraga in bloei.

Dit is een nieuw aangelegde crevice garden.
Een crevice garden is een rotstuin met heel veel steen. Hierbij worden de stenen zo dicht mogelijk tegen elkaar geplaatst, waardoor er allerlei spleten ontstaan. Rotsplanten houden er van in spleetjes en scheurtjes tussen en in de rotsen te groeien.
Natuurlijk moeten er nog heel wat planten in komen, maar dat komt wel ....

Hierna nog voorbeelden van rotstuintjes, allen door mij aangelegd.

Wilt u meer info in verband met rotsplanten en aanleg van rotstuintjes, aarzel dan niet met mij contact op te nemen.

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu