Rots en plant

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Rotsweetjes

Je bent terechtgekomen op mijn website over rotsplanten. Hier kan je heel wat informatie vinden over de relatie rotsplant - steen, foto's van deze mooie planten en de mogelijkheden die je met rotsplanten kan benutten.

Weetjes over rotsplanten.


Je bent er misschien al eens geweest, in de bergen, op een hoogte van 2000 meter in de Alpen. Dat is de boomgrens, dus de maximum hoogte tot waar bomen kunnen groeien. Daarboven is het veel te koud en er heerst een constante gesel van de wind. Dat is de plaats waar rotsplanten groeien, bloeien en zich laten bewonderen. Het is daar een soort maanlandschap, er lijkt daar geen leven te zijn, het is een en al steen en rotsen. Maar hier en daar zie je in de verte een klein gekleurd bolletje of een klein, groen matje. En als je dichter komt zie je dat er toch leven in deze sneeuw en rotswoestijn mogelijk is

Op die hoogte is het groeiseizoen heel kort. De sneeuw begint te smelten vanaf mei, juni of op grotere hoogte nog iets later. Rotsplanten moeten groeien, bloeien en zaad vormen op een paar maand tijd. En na de zaadvorming beginnen ze al aan de bloemknoppen voor volgend jaar.Want in september kan de winterperiode al weer de kop op steken. Zie hiernaast Saxifraga oppositifolia, in volle bloei. Sommmige rotsplanten die op heel grote hoogte staan of op een plaats op de berg staan waar de zon niet veel aankan, slaan soms een seizoen over en bloeien slechts het volgende jaar omdat de omstandigheden niet lang genoeg gunstig waren.

Het mag eigenlijk een wonder heten dat deze gespecialiseerde planten kunnen gedijen in onze contreien, 2000 tot 4000 meter lager. Dat geeft aan welke aanpassingskracht rotsplanten wel bezitten. In feite hebben rotsplanten het bij ons veel te goed, als je bedenkt dat 10 graden Celsius al 'goed' weer is voor deze planten, dan hebben ze hier een groeiseizoen van 11 maanden, zeker als het hier weer een kwakkelwinter is met veel regen.

Dit heeft als gevolg dat rotsplanten kunnen wegrotten, door de opeenvolging van koud weer (vriestemperaturen) en 'goed' weer (regen bij 10 graden). In de bergen moeten ze soms zonder bescherming van sneeuw een hele alpenwinter doorstaan, maar ze worden nooit doornat, omdat dan te koud is voor regen en er dan enkel sneeuw valt. Daarom moeten de moeilijke soorten in onze winterperiode beschermd worden tegen te veel nattigheid door ze een dakje boven het hoofd te bieden. Zeker wanneer deze moeilijke gasten gewoon in de rotstuin uitgeplant zijn. Anderzijds zijn moeilijke soorten wel perfect buiten te houden, zonder afdakje, wanneer ze rechtstreeks op of in een steen groeien. Blijkbaar biedt de steen een veel betere waterhuishouding.


Deze kussenvormende planten, hebben nog een uniek kenmerk : terwijl de normale verhouding tussen bovengrondse groei en groei van de wortels onder de grond bij gewone planten meestal evenredig is, kunnen hoogalpiene, kussenvormende planten een wortelstelsel ontwikkelen dat tot 4 maal omvangrijker is dan de zichtbare plant. Met andere woorden, eens de plant in de rots gegroeid is, dan is hij heel stevig verankerd.

Wist je dat deze hoogalpiene rotsplanten, die zo graag een bolletje vormen, tot een fotosynthese komen (het unieke proces waarbij planten zonlicht in energie voor zichzelf omzetten) die tot 3 maal groter is dan bij 'normale' planten ? In het harde klimaat van de hoge bergen, kunnen planten alle energie goed gebruiken en de kussenvormende planten doen dat op een voortreffelijke wijze : als de zon schijnt dan nemen de buitenste, zichtbare bladeren de warmte op. De lucht die zich bevindt tussen de kleine openingen tussen de afgestorven plantendelen wordt eveneens opgewarmd en hiermee schept de plant een soort van microklimaat. De lucht in het kussen is statisch, de wind kan de plant niet afkoelen doordat de bladeren zo dicht op elkaar zitten.

Door dit warme microklimaat te scheppen, is een veel grotere groei mogelijk. Op zonnige dagen in de bergen kan de temperatuur van de kussenplant soms 10 tot 20 graden hoger zijn dan de lucht er direct boven. Ook hebben veel van die plantjes meer of minder beharing, die haartjes zorgen voor hetzelfde effect als een serre of een kas, ze laten warmte binnen en houden warmte vast; dus nog meer plantengroei.

Veel kussenvormende planten doen bij ons hetzelfde als in de bergen : warmte vasthouden, maar bij ons in de lage landen is er minder afkoeling. Dit heeft dit soms als gevolg dat stukken van de plant die 's middags rechtstreeks de zon op zich krijgen, gewoon verbranden. Daarom is het beter voor gevoelige planten de middagzon te vermijden. Dat kan je bekomen door de plantjes te beschermen via een steen of door ze op een helling gericht naar het noorden of het oosten te planten.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu