Rots en plant

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Rotsweetjes2

VERVOLG OP ROTSWEETJES :

E
en van de belangrijkste kenmerken van rotsplanten, is hun lage groei. Dit is deels te verklaren door de krachtige ultraviolette straling, die de werking van auxine beperkt. Auxine is een groeistof voor de stelen van planten. Daardoor hebben rotsplanten korte stengels, meestal wijd vertakt en bij sommige rotsplanten wordt hiermee een soort bolvorm gevormd. Deze, meestal hoogalpiene soorten, genieten heel wat voordelen dank zij deze bolvorm. Een bolvorm is de beste groeivorm om zich te beschermen tegen de constante bergwind. Een ander voordeel is de sterkte die de bolvorm biedt, als er wat stenen op de plant vallen dan zal de minste beschadiging optreden bij een 'cushion form' in vergelijking met andere groeivormen. Sneeuw kan eveneens een geweldige druk uitoefenen: de bolvorm is de stevigste bescherming. Ook gaat er werkelijk niks verloren bij deze alpenplanten : de nieuwe plantendelen groeien gewoon op de oude, afgestorven plantendelen, die als een spons werken. Hierdoor kan de plant heel wat beter vocht vasthouden. Dit is nodig als je bijvoorbeeld eenzaam op je eigen rots staat, uitdrogende wind moet trotseren, intense zonnestralen die de rots tot 50 graden kan opwarmen en daar bovenop de nachtelijke vrieskoude, die ook nog eens als een uitdrogend element optreedt.  Zie op rotsweetjes 1 een typisch voorbeeld : Androsace helvetica.

Androsace helvetica komt voor in de Alpen in Zwitserland en Frankrijk en groeit enkel maar op kliffen en rotswanden van kalksteen. De plant kan een leeftijd van 60 jaar of meer bereiken en heeft dan een diameter van circa 15 cm. Meestal zie je plantjes met een doorsnede van 5 cm en dan zijn ze ook al een jaar of 10.


Een andere typisch kenmerk voor rotsplanten, en dat is tevens een van de belangrijkste redenen waarom wij ze zo mooi vinden, dat is hun mogelijkheid om voor een fantastische bloei te zorgen. Die plantjes doen dat wel niet speciaal voor ons, mensen. Het is alleen maar een overlevingsfactor.

Insecten zijn er overal, zelfs tot in de meest onherbergzame gebieden, en dus ook in de bergen, weliswaar niet zo veel. De belangrijkste manier van de bergplantjes om deze insecten aan te trekken voor bestuiving, is te zorgen voor een massa aan bloemen. Niet alleen produceren deze plantjes veel bloemen om aan veel zaad te komen, zodat het nageslacht in deze barre omstandigheden verzekerd is, de bloemen zijn in vergelijking met de plant ook nog eens heel groot. Kwestie van toch een beetje op te vallen voor vliegen, bijen of vlinders.

Dit alles maakt sommige rotsplanten tot echte juweeltjes tijdens de bloeiperiode. Zie de vele mooie voorbeelden op pagina's 'rotsweetjes 1 en rotsweetjes 2' :  Primula auricula (hybride), Saxifraga Cumulus, Saxifraga Lismore Carmine, Saxifraga Lismore Gem, Saxifraga Your Song, Aquilegia Mini Star,Saxifraga Rusalka en Gentiana acaulis.

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu